Ken jij de honingdrank mede al?

Mede die je smaakpapillen verwent

In Nederland kennen we mede vooral uit de Scandinavische landen. Ook in Amerika ontdekken steeds meer mensen in speciale mead halls – medebrouwerijen – hoe lekker deze Vikingdrank is. Het alcoholische drankje van honing en water dat de makers hebben laten vergisten was echter al duizenden jaren geleden in diverse werelddelen populair. De honingdrank is ontstaan in Azië, maar was ook een geliefde drank bij de Ethiopiërs, de oude Grieken en Romeinen en zelfs de Friezen. We bespreken hier diverse soorten medes met een tongstrelende smaak.

Honingdrank met een zoete of droge smaak

In verschillende regio’s in de wereld wordt tegenwoordig mede geproduceerd. De naturel varianten kunnen enorm verschillen in smaak, omdat die afhangt van de honingsoort die voor de productie gebruikt is. Bovendien is het zo dat hoe meer honing is toegevoegd, hoe zoeter de smaak wordt. Er zijn echter ook droge medes voor de liefhebbers en zelfs niet-alcoholische versies. Veel mensen vinden de naturel medes het meest puur en smaakvol. Dankzij de honing, die een natuurproduct van bijen is, heeft elk medeproduct een unieke smaak. In veel culturen werd mededrank als een gift van de goden beschouwd. Zodra je het drankje geproefd hebt, weet je waarom!

Honingwijn met fruit of kruiden

Mede wordt in de volksmond soms honingwijn genoemd, maar er komen geen druiven aan te pas. De traditionele honingdrank wordt gemaakt van honing en water, maar er kan wel fruit, zoals aardbei, banaan, kers of een combinatie van fruitsoorten aan toegevoegd worden. Ook de toevoeging van specerijen en kruiden, zoals cayennepeper, vanille of lavendel geeft de mede een bijzondere smaak. Wil je eens iets speciaals proeven, ga dan voor mede met witte rum. De rum combineert heel goed met de smaak van honing en geeft het drankje een Caribische touch.

Heathen Mead: hoogwaardige medeproducten

De webwinkel die sinds 2015 in Nederland mede op de markt brengt, is Heathen Mead. Deze leuke online winkel wordt gerund door Björn en Elvira. Zij zijn zelf liefhebbers van mede en vonden het erg vervelend dat de drank zo slecht verkrijgbaar was in Nederland en bovendien erg duur was. Voor de webshop selecteren zij uitsluitend kwaliteitsmedes, die zij voor een scherpe prijs aanbieden. Hiermee organiseer je in een handomdraai een gezellig Vikingfeest bij het kampvuur. Ook drinkhoorns en medebier vind je in het brede assortiment.